Het afval van huishoudens bestaat bijna voor de helft uit groente- fruit- en tuinafval (GFT). GFT is de afkorting voor groente-, fruit- en tuinafval. Het mag allemaal in de groene container of zak.

Wat mag in de groene container?
Loof, schillen, resten van aardappelen, groente en fruit, etensresten, ook vis en vlees, eierschalen en doppen van pinda's en noten, snijbloemen en kamerplanten, koffiedik en- filters, theezakjes en theebladeren, stro en mest van kleine huisdieren, kattenbakvulling met milieukeur, gras en bladeren, klein snoeiafval, onkruid, tuinplanten (geen zand).
Met de vergisting van het GFT-afval van de Noord-Veluwe worden 1.000 woningen een heel jaar van stroom voorzien.
Niet in de groene container
Stofzuigerzakken, houtskool, asresten, haren van mens en dier, oasis, wol, mest van groot vee, kattenbakkorrels van klei, dikke takken, (vogelkooi) zand en (pot)grond, kadavers.
Luiers niet meer bij GFT-afval
Door strengere eisen voor het gebruik van compost kunnen luiers en incontinentiematriaal niet meer bij het groente-, fruit en tuinafval gegooid worden, in de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet en Oldebroek. Vanaf 1 januari 2017 moeten alle luiers en incontinentiematerialen bij het restafval.
GFT is een grondstof
GFT dat opgehaald wordt, gaat naar een vergistinginstallatie. Daar wordt het met behulp van bacteriën omgezet in compost en biogas. De compost vindt zijn weg naar de landbouw en de tuinbouw of wordt in de vorm van potgrond weer gebruikt. Het biogas doet dienst als de brandstof voor installaties die groene stroom opwekken. Bijna duizend woningen kunnen al een heel jaar van stroom worden voorzien dankzij de vergisting van het GFT-afval van de Noord-Veluwe.
Meer informatie
Meer informatie over bijvoorbeeld grof tuinvuil of het gebruik en aanbieden van de groene minicontainer op jouw adres vind je op www.mijnafvalwijzer.nl.
.png)