Kleding, stoffen en schoenen zijn opnieuw te gebruiken. Een broek die je niet meer past en een jasje waar je op uitgekeken bent, kunnen nog heel goed in de smaak vallen bij een ander. Breng je kleding naar de textiel container of naar een kringloopwinkel. Textiel en schoeisel zijn te kostbaar om zomaar weg te gooien. Maar ook (oude) lappen en versleten kleding mogen worden ingeleverd. Er wordt gezocht naar hergebruik in nieuwe toepassingen zoals garen om nieuwe kleding van te maken (truien, jeans).

Op dit moment verdwijnt er nog teveel kleding en textiel in het huisafval. In de RNV-gemeenten maar liefst 11 kg per inwoner per jaar. Dat zijn twee volle zakken kleding die gewoon in de kledingcontainer kunnen. Doen dus!

Wel in de textielcontainer
- droge en schone boven- en onderkleding (ook kapotte kleding)
- schoenen per paar gebonden
- huishoudtextiel (ook beddengoed en gordijnen)
- accessoires als riemen, hoeden en petten
- zacht speelgoed zoal knuffelbeesten
Niet in de textielcontainer
- vloerbedekking (grofvuil)
- dekbedden, kussens
- besmeurd of nat textiel
- hard speelgoed (mag naar de kringloopwinkel of bij het restafval).

Ingezameld en dan?
Bekijk het filmpje
Nadat de kleding is ingezameld wordt het door Sympany in Harderwijk gesorteerd op basis van de kwaliteit en draagbare kleding en anderszins te verwerken materialen. Hier kunnen wel 200 verschillende soorten worden samengesteld. Een deel gaat naar landen in Oost-Europa, Azië (India, Pakistan, Bangladesh) en Afrika. Een ander deel van de kleding gaat naar tweedehands kledingwinkels.
Bekijk hier de foto's van de sorteervestiging van Sympany in Harderwijk.
Maar een versleten broek, trui of oude lappen kan niemand dragen. Deze worden verwerkt in isolatiemateriaal en vullingen of ze worden vervezeld. Dat is het terugbrengen van textiel tot losse vezels. Hiervan kunnen weer nieuwe producten als truien en jeans worden gemaakt. Daarvoor worden de vezels met speciale technieken bewerkt. Het kan maar zo gebeuren dat u bijvoorbeeld een deken of een kofferriem koopt, die gemaakt is van oude kleding die anders bij het restafval was terechtgekomen.
Textiel en het milieu
De productie van textiel belast het milieu. Het maken van textiel uit synthetische vezels kost veel energie en de grondstof die ervoor wordt gebruikt aardolie) raakt op. Voor de teelt van katoen is heel veel water nodig, worden bestrijdingsmiddelen gebruikt en ook het kleuren en bleken van katoen, voor bijvoorbeeld die mooie washing van je spijkerbroek, is slecht voor het milieu. Wist je bijvoorbeeld dat voor 1 kilo katoen tussen maar liefst 10.000 en 20.000 liter water nodig is? Dat is al gauw (gemiddeld) 8.000 liter voor een shirt en spijkerbroek. Daarvan kun je je ongeveer 124 keer douchen.
Meer informatie over textiel / oude kleding
Vind een kledingcontainer in de buurt
Meer informatie over waar u textiel heen kunt brengen of wanneer het wordt opgehaald vind je op www.mijnafvalwijzer.nl.
Kijk ook op www.sympany.nl
