Blancheren klinkt chique en ingewikkeld, maar is eigenlijk heel makkelijk en vooral erg handig. Een mooie techniek om eten langer te bewaren.
- Blancheren, hoe doe je dat?
Blancheren is een kooktechniek waarbij ingrediënten snel worden ondergedompd in kokend water. Vervolgens wordt het product in (ijs)water gelegd om het product te laten afkoelen en het garingsproces te stoppen. Hierdoor blijven kleur-, smaak en voedingsstoffen optimaal bewaard en blijft het ingrediënt mooi stevig.
- 6 redenen om te blancheren
- Het reinigen van een product;
- De huid rondom een product verstevigen (bijvoorbeeld om het product makkelijker te kunnen schillen, denk aan tomaten, amandelen en tuinbonen);
- De verwijdering van een te sterke smaak (vaak bij vlees en gevogelte, maar ook bij bijvoorbeeld koolsoorten);
- De verwijdering van ongewenste enzymen;
- Een snelle garing van het product;
- Het beetgaar maken van een product, waardoor voedingsstoffen bewaard blijven.
- Zo simpel en slim!
De verwijdering van ongewenste enzymen gaat het bederf van het product tegen en zorgt er dus voor dat het langer bewaard kan blijven. Je kunt het product vervolgens invriezen en 3 maanden goed houden.Bekijk hier hoe simpel blancheren is.